Na webu Skautqa můžete klást otázky týkající se skautingu, Junáka nebo vedení skautské družiny nebo oddílu a dostávat odpovědi od ostatních skautských činovníků.

Klikněte sem pro více informací.

Toto není oficiální web Junáka.

Co vařit v kotlíku?

+3 bodů
Ahoj,

Často vaříme s družinou nebo s oddílem venku, ale vaříme pořád to samé, tzn. těstoviny s rajskou omáčkou, buřtguláš a rizoto. Máte vyzkoušené i něco jiného nebo nějaký speciální recept? Nebo v kotlíku nejde vařit nic jiného?

Díky za odpovědi
Datel
29.9.2015 Datel (172 bodů)  
Upraveno 29.9.2015 Profesor

5 odpovědí (nemusí být pravdivé)

+2 bodů
 
Vybraná odpověď

Co se týče výprav, kde máme k dispozici kotlík a věci z domova, ale ani táborovou kuchyni ani moderní kuchyni (jako v domácnosti), tak mám zkušenosti na skautských akcích jen s těmito jídly:

  • Těstoviny s rajčatovou omáčkou (různé druhy těstovin)
  • Buřtguláš
  • Lunchmeat (s bramborem, nebo i bez něj)
  • Čínská polévka 
  • Opékání buřtů (a dalších jídel) nad ohněm 
  • Pečení hadi

Pokud se vám chce dělat s přípravou, špízy/ražniči jsou také reálná možnost, myslím, ale nezkoušel jsem.

Na internetu jsem našel stránku, která dává nějaké další recepty, ale nemám zkušenosti s žádným z nich: http://www.outdoortipy.cz/co-uvarit-na-vyletech/

Pro hodně jídel se hodí mít kotlíky dva.

29.9.2015 Profesor (1,080 bodů)  
označeno jako nejlepší reakce 30.9.2015 Datel
+2 bodů
Ahoy Datle!

Velmi doporučuji prozkoumat například tuto skautskou kuchařku.

http://citron.skauting.cz/DOWNLOAD/kucharka.pdf

Mnoho oddílů si sestavuje vlastní a některé z nich je pak veřejně umisťují na internet k dalšímu šíření.

Osobně kromě kotlíku rád táhnu i malou pánvičku, taková cibulka nebo osmahlá zelenina na kolečka obzvláštní nejeden krajíc chleba :).

Dobrou chuť přeje Vlče :).
29.9.2015 Vlče (226 bodů)  
+2 bodů
Ahoj,

dělali jsme v kotlíku i ovocné knedlíky a byly fantastické. Těsto lze mít připravené buď z domova a nebo ho udělat na místě v samotném kotlíku. Třeba tvarohové těsto je rychlé a snadné.

Rozárka
30.9.2015 anonym  
+1 bodů
Ahoj,

inspiraci můžeš najít třeba v Zálesácké kuchařce, která vyšla někdy loni - http://archiv.ihned.cz/c1-62574920-zalesacka-kucharka.

My taky často zkoušíme vaření v alobalu v popelu, což má tu výhodu, že si každé dítě může připravit svůj balíček (typicky z brambor, cibule, slaniny) a má pak radost, že jí vlastní jídlo z ohně.

Na Svojsíkáči 2013 na Kaprálově mlýně dělaly týmy i palačinky a bylo to v pohodě (vyplatí se ale teflonový kotlík/hrnec).

Na čundrech vaříme vcelku všechno, přijde nám, že jsme limitování spíš hmotností daných věcí (nechceme nosit moc konzerv), dobrou zkušenost máme s kuskusem (na sladko i na slano), polévkami všeho druhu, bramborovou kaší ze sáčku, čočkovou kaší.

Zdraví Káťa
29.9.2015 kata.smajzrova (230 bodů)  
+1 bodů
Pokud jsme u té pánvičky. Typické mazáctví je mít v PETce připravené z domova těsto na Lívance, Trhanec nebo palačinky to je potom panečku jídlo, které vám bude závidět kde jaký zálesák.

Jinak kotlík za šikovných okolností lze na uhlíkách použít jako "troubu" stačí ho šikovně vymazat nebo vystlat alobalem a pokud nebude na přímém ohni ale jen na klaccích a uhlících dá se v kotlíku upéct i kuře či jednoduchý koláč z litého těsta :-)
9.10.2015 Pája (180 bodů)  
...